SVETA EVHARISTIJA
MOLITVENIK  
KOLEDAR
Devetdnevnica k SVETEMU JOŽEFU
9. DAN, 18. marec

 

 
   

 

 
 

SVETI JOŽEF, VZOR POKORŠČINE

Sveti Jožef, ena najvidnejših potez tvoje duše je nedvomno pokorščina Bogu. Tvoje življenje je stkano od zvestobe, pokorščine in zaupanja v Gospoda, ki te ljubi.
Na začetku evangelija beremo, da je bila Marija, tvoja zaročena žena, noseča. Kot pravični si se odločil, da jo boš skrivaj odpustil, da je ne bi prizadel. Toda Bog ti je rekel, da jo kljub temu vzameš k sebi kot zvesto ženo. Pozoren na to prvo Božje sporočilo si stopil z njim na skrivnostno pot odrešenja.
Nekaj mesecev pozneje je rimski cesar ukazal popis prebivalstva na svojem ozemlju, zaupajoč v pot.
Previdnosti si sprejel tudi to drugo preizkušnjo. Zapustil si Nazaret in odpotoval v Betlehem, v Davidovo mesto, kjer naj bi se rodil učlovečeni Božji Sin.
Po obisku modrih se je Gospod znova obrnil nate: »Vstani, vzemi dete in njegovo mater in beži v Egipt! Bodi tam, dokler ti ne povem,« (Mt 2,13) Ne da bi zgubil trenutek, si vstal še ponoči, vzel otroka in njegovo mater in se umaknil v Egipt. Ostal si tam tako dolgo, kakor je hotel Bog.
Preteklo je nekaj let do Herodove smrti. Nato ti je Gospod znova rekel: »Vstani, vzemi otroka in njegovo mater in pojdi v Izraelovo deželo.« (Mt 2,20) Z občudovanja vredno zvestobo si se dvignil, vzel dete in njegovo mater in se vrnil v Nazaret.
Teh nekaj dogodkov zadostuje, da dojamemo veličino tvoje pokorščine. Evangelij zelo obzirno poroča glede načina teh Božjih posegov. Vsakokrat ti je angel prenesel njegove ukaze.
Ti dobro veš, da se Gospod tudi v našem življenju obrača k nam. Govori nam prek dogodkov, v tišini molitve, v občestvu Cerkve. Pomagaj nam, da bomo v hrupu tega sveta razločili njegov glas. Pomagaj nam tudi nanj odgovoriti, da bomo vsak dan zvesti Božji ljubezni in njegovi volji. Amen.

   

 

       

 

             
SVETA EVHARISTIJA
MOLITVENIK  
KOLEDAR