SVETA EVHARISTIJA
MOLITVENIK  
KOLEDAR
Devetdnevnica k SVETEMU JOŽEFU
8. DAN, 17. marec

 

 
   

 

 
 

SVETI JOŽEF, VZORNI DELAVEC

V začetku sveta je bilo delo v Stvarnikovih načrtih lepo in dobro. Ker pa se je človek od Boga oddaljil, je zdaj delo vir težav, utrujenosti in trpljenja. Sveti Jožef, ti si se podvrgel trdemu zakonu dela, ker si vedel, da znova lahko postane plemenito in lepo v skladnosti s Stvarnikom. Takšna je bila skrivnost tvojega življenja kot delavca.
Ko je hotel imeti Bog krušnega očeta za svojega Sina, je izbral delavca in s tem izrazil svoje spoštovanje do dela. Ti ga nisi razočaral. Delal si s srcem in tvoj poklic je postal izraz ljubezni ob molitvi in zvestobi Gospodu.
Zlahka si danes predstavljamo tvoj od znoja porjavel obraz, ko si s pogumnim nasmehom hodil po nazareških poteh, z vrečo orodja na rami. Ti si bil tesar-kolar. Sklanjal si se nad les, da bi ga presekal, obdelal, prežagal, pribil. Svoj poklic si dobro obvladal. Toda tvoje delo, v vsem podobno delu drugih ljudi, se je vendar razlikovalo po tem, da je bilo storjeno v Ozračju Božje navzočnosti. Živel si resnično v ljubezni in v svojem delu si znal najti samega Boga.
Sveti Jožef, nauči nas ljubiti svoj poklic, daj, da nam postane vir življenjskega zagona in sreče. Daj, da bi ga izvrševali pravično in pošteno, daj da bi znali prežeti z živo dejavno ljubeznijo, z vso odgovornostjo. Daj, da bi po tvojem zgledu znali sprejeti tvojega Sina v središče naših tovarn, delavnic in pisarn! Amen.

   

 

       

 

             
SVETA EVHARISTIJA
MOLITVENIK  
KOLEDAR