SVETA EVHARISTIJA
MOLITVENIK  
KOLEDAR
Devetdnevnica k SVETEMU JOŽEFU
5. DAN, 14. marec

 

 
   

 

 
 

SVETI JOŽEF, MOŽ BOŽJE MATERE

Sveti Jožef, ko imamo pred očmi Marijino vero, njeno ljubezen, pogum, čistost, razumemo tvojo srečo ob ženi, ki je bila vredna mati Božjega Sina.
V pravi človeški družini si bil ti njen mož in ona je bila tvoja žena. Njeno srce ti je pripadalo, odnos med vama je bil prisrčen, kakor mora biti med zakoncema. Nežna ljubezen, napolnjena s pozornostjo, ki prek najmanjših kretenj razodeva pravo človeško navezanost. Močna in čila ljubezen, ki trdno združuje dve osebi, med katerima ne more povzročiti razpoke nobena težava, nobeno nasilje ali nesreča. Čista in neprisiljena ljubezen, ki presega napake in slabosti telesa.
Devica Marija ti je zaupala samo sebe, a ostala je devica, saj si čutil isto z njo. Vajina medsebojna ljubezen se je razcvetela v devištvu kot Božje znamenje za ljudi. In prav po tvojem duhovnem združenju z Marijo je hotel priti Kristus k nam.
Sveti Jožef, nauči nas ljubiti: ne v sebičnosti, kjer se vsak zapre vase in otrdi za drugega, temveč v velikodušnem darovanju, ki nas sili, da si prizadevamo za nežnost, obzirnost, požrtvovalnost. Dobro vemo, daje tisti, ki zagotavlja ljubezen in hkrati sanja samo o sebi, lažnik.
Nismo vsi poklicani k deviškemu življenju, kakor si bil ti. Zakonska vez je po Stvarnikovem zakonu dobra. Nauči nas prave ljubezni, da bi mogli prepoznati Božjo navzočnost v sebi. Zakonca sta dodeljena drug drugemu, da bi se skupaj odreševala. Nauči nas medsebojnega spoštovanja.
Ti, ki si odprl pot odrešenja sveta v čistosti svoje ljubezni, daj nam, da bomo sposobni sprejeti Božjega Sina kakor ti in biti njegove priče v današnjem svetu. Amen.

   

 

       

 

             
SVETA EVHARISTIJA
MOLITVENIK  
KOLEDAR