SVETA EVHARISTIJA
MOLITVENIK  
KOLEDAR
Devetdnevnica k SVETEMU JOŽEFU
4. DAN, 13. marec

 

 
   

 

 
 

SVETI JOŽEF, JEZUSOV OČE

Sveti Jožef, ljudje iz Nazareta so imenovali Jezusa tvojega sina. In tudi Marija mu je nekega dne rekla v templju: »Tvoj oče in jaz sva te s tesnobo iskala.« (Lk 2,48). Hkrati si tudi vedel, kako človeško starševstvo presega telesno združenja zakoncev in postal si resnično človeški oče Božjemu Sinu.
V mesecih pred njegovim rojstvom si v duhovnem, a pristnem očetovskem odnosu do otroka stal Mariji ob strani. Bil si ji trajna opora, topla navzočnost, bližina ljubezni. Bog te je izbral, ker je vedel, kako potrebna je bila ta nežnost za Marijo, način, s katerim si ji znal govoriti, z njo živeti, ji vlivati poguma pri njenih naporih ali slabem počutju: vse to je prispevalo k oblikovanju človeškega značaja njenega Sina. Za Marijo si bil opora, na kateri je temeljila njena nežna ljubezen in si lahko brez domišljanja rekel, da je bil Jezus v nekem smislu duhovno oblikovan v njej tudi po tvoji podobi.
Tvoje očetovstvo se je posebej izražalo pri Jezusovi vzgoji. Ko je bil otrok, si ga poučeval v vseh tistih stvareh, ki se jih naučimo od svojega očeta. Uvajal si ga v življenje. Pod tvojim vplivom se je njegov duh odpiral, skupaj s teboj občudoval lilije na polju, ptice pod nebom, vinograde, žitna polja. S teboj je vase vsrkaval ves svet, neizmernost človeštva. Tedaj se z njim – ne da bi vedel – pripravljal najlepše strani evangelija!
Sveti Jožef, nauči nas ljubiti otroke, kakor si ti znal ljubiti Jezusa, jim prek naše ljubezni prinašati vero, čistost, vdanost, spoštovanje do vsega lepega; jim prinašati pogled na svet, ki jih bo spodbudil, da bodo sledili Jezusu na odgovorni poti njihovega življenja. Amen.

   

 

       

 

             
SVETA EVHARISTIJA
MOLITVENIK  
KOLEDAR