SVETA EVHARISTIJA
MOLITVENIK  
KOLEDAR
TRIdnevnica k BLAŽENEMU ALOJZIJU GROZDETU
25. do 27. maj (ali 25. do 27. v mesecu) - "krajša oblika tridnevnice"

 

 
   

 

 
 

Blaženi Alojzij Grozde (1923–1943), dijak mučenec, se je rodil 27. maja 1923 v Zgornjih Vodalah, župnija Tržišče. Bil je član Katoliške akcije ter voditelj Marijine kongregacije in vnet častilec evharistije ter Jezusovega in Marijinega Srca. Na Mirni je 1. januarja 1943 pretrpel mučeniško smrt. Za blaženega je bil razglašen 13. junija 2010. Goduje 27. maja.

Znano je, da se je Alojzij Grozde večkrat čez dan mudil v kapeli. Njegov primer je lep zgled pravega molivca. Molitev je namreč nekaj, kar je zapisano v človekovo naravo. Kar spomnite se: če se znajdete v kakšni težki situaciji, vedno pomislite na molitev. Če nam preti nevarnost, molitev kar sama pride na ustnice.

Hvalevredna navada je moliti tridnevnico. Če molimo tri dni za povrstjo, lahko rečemo, da je naša molitev vztrajna. Prav to – vztrajnost – se pričakuje, če želimo, da je molitev uslišana. Moliti je namreč treba:
- zaupljivo, saj nam je Jezus obljubil: »Karkoli boste prosili v mojem imenu;
- ponižno, ker vemo, da ne bomo uslišani, ker bi to zaslužili zaradi svojih molitve;
- vdano, kot je molil Jezus na Oljski gori: »Ne moja, tvoja volj naj se zgodi« in
- vztrajna, da molivca pripravi na božje milostne darove, saj so celo nekateri svetniki za določene namene molili leta in leta, celo vse življenje.

Že davno je sveti Avguštin vdovi Probi, ki se ji je življenje zaradi vdora Vandalov leta 410 popolnoma postavilo na glavo, lepo napisal, za kaj naj moli. Za srečno življenje. Samo tisti je resnično srečen, ki ima vse, kar si poželi, ne želi pa si nič takega, kar si ne bi smel želeti. Če molimo za srečno življenje, se naše želje počasi prečiščujejo. Naša volja se umika Božji volji in v tem je prava in večna sreča. V svojih potrebah ne molimo, ker Bog ne bi vedel, kaj si želimo, ampak da bi se naučili sprejeti, kar nam je Bog v svoji previdnosti pripravil.

Tridnevnico molimo tri zaporedne dni, vsaj zadnji dan se po možnosti udeležimo svete maše in pristopimo k obhajilu.

Molitev za kanonizacijo blaženega Alojzija Grozdeta
Vsemogočni Bog, izvir vse svetosti in slava mučencev. Našemu narodu si podaril čudoviti zgled blaženega Alojzija Grozdeta, v njegovi popolni hoji za Kristusom, vse do prelitja krvi. Evharistija katero je imenoval Sonce svojega življenja, je duhovno krepila njegovo mlado dušo v premagovanju življenjskih preizkušenj. Pogosto prejemanje zakramenta sprave, pa ga je usmerjalo na pravo pot za Kristusom, našim edinim Odrešenikom. Tako je mnogim mladim postal vzornik zglednega krščanskega življenja. Iz ljubezni do bližnjega je širil slavo Božjega kraljestva med svojimi vrstniki, ter jih navduševal za zvestobo Bogu, katoliški Cerkvi in narodu. V duhu popolne pripadnosti Kristusu in Cerkvi, je za ceno mučeništva daroval svoje mlado življenje. Dobri Oče, podeli našemu narodu milost, da ga bomo pred vesoljno Cerkvijo smeli častiti tudi kot svetnika. Po Kristusu našem Gospodu. Amen

   

 

       

 

 

VIR: rkc.si

      foto: Mirna Peč, cerkev Sv. Kancijana, 6. 11. 2021    
SVETA EVHARISTIJA
MOLITVENIK  
KOLEDAR