SVETA EVHARISTIJA
MOLITVENIK  
KOLEDAR
TRIdnevnica k BLAŽENIM DRINSKIM MUČENKAM
12. do 14. december

 

 
   

 

 
 

Blažene Drinske mučenke
iz skupine petih bl. Drinskih mučenk iz reda Hčera Božje ljubezni
God drinskih mučenk praznujemo na njihov smrtni dan 15. decembra.

Blažena s. Marija Krizina Bojanc
Po krstnem imenu Jožefa, se je rodila 14. maja 1885 v Šmarjeti na Dolenjskem. V 36. letu starosti je stopila v redovno skupnost Hčera Božje ljubezni v Sarajevu. Polna sestrinske ljubezni se je odlikovala po nenehni molitvi, žrtvi in spokorniškem življenju. Že v času življenja so jo imenovali »sestra molitve«. Svoje življenje je kronala v zvestobi Kristusu, ko je 15. decembra 1941 raje darovala svoje življenje, kot pa se izneverila zaobljubam in Kristusu. Njena mučeniška kri je jasen dokaz, da je bolj ljubila Boga kakor svoje življenje.

Blažena s. Marija Antonija Fabjan

Tudi ona je bila po krstnem imenu Jožefa, se je rodila 23. januarja 1907 v Malem Lipju v župniji Žužemberk. V 22. letu starosti je stopila v redovno skupnost Hčera Božje ljubezni v Sarajevu in 19. marca 1932 naredila zaobljube. Odlikovala se je po preprostosti, iskrenosti, pobožnosti in zbranosti. Zvesta svojemu redovniškemu poklicu je skupaj z ostalimi štirimi sestrami bila 15. decembra leta 1941 mučena in ubita. Iz ljubezni do Kristusa je sprejela nase mučeništvo, da se »Jezusovo življenje razodene na njenem umrljivem telesu« (prim. 2 Kor 4, 11).

Med Drinskimi mučenkami so še hrvatica s. Marija Jula Ivanišević, predstojnica samostana na Palah, s. Marija Bernadeta Banja, madžarskega rodu in starejša s. Marija Berchmana Leidenix iz Avstrije.

 

MOLITEV ZA KANONIZACIJO BL. DRINSKIH MUČENK – HČERA BOŽJE LJUBEZNI
Gospod Bog, Ti si svoje služabnice Antonijo Fabjan in Krizino Bojanc ter ostale drinske mučenke obdaril z milostjo redovniškega poklica in z močjo, da so zvestobo in ljubezen do tebe potrdile s prelitjem svoje krvi. Podeli tudi nam stanovitnost v veri, da se tudi za ceno trpljenja ne bomo ločili od tebe. Ponižno te prosimo, da blažene sestre sprejmeš v občestvo svetih vesoljne Cerkve. Daj, da bomo še bolj pogumno sledili zgledu njihovega življenja ter izkusili moč njihove priprošnje v naših potrebah in življenjskih bojih. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen

   

 

       

 

 

VIR: škofija Novo Mesto, župnija Šmarjeta

           
SVETA EVHARISTIJA
MOLITVENIK  
KOLEDAR